CHESS  QUEENS

 

Nederland - Israel 1½ - 2½

vrijdag 27 oktober 2017
Het Nederlands damesteam is geëindigd waar het begon, als 14e. Met 5 overwinningen, 1 gelijkspel en 3 nederlagen een redelijke resultaat. Uitblinker was zonder meer Anne Haast, met 6 punten uit 8 wedstrijden. Zij mag maar liefst 37 ratingpunten bijschrijven. Anne is ook de enige de met ratingwinst naar huis gaat. Zhaoqin Peng kwam op 4½ uit 8 en debutante Iosefina Paulet haalde 4 uit 8. Tea Lanchava speelde een wedstrijd minder en kwam tot 3 uit 7. Anna-Maja Kazarian was duidelijk niet in vorm. Ze kwam tot 2 punten uit 5 wedstrijden en moet 23 ratingpunten inleveren.In de laatste ronde hebben de Nederlandse dames verloren van Israel. Peng kwam gewonnen te staan tegen WGM Yuliya Shvayger (2442), maar overzag een combinatie die een volle toren kostte. Anne behaalde tegen WGM Marsel Efroimski (2329) haar 4e overwinning op rij dit toernooi. Ze had wel 85 zetten nodig om het volle punt binnen te halen. In de partij van Tea tegen IM Masha Klinova (2289) wist geen van beide speelster enig voordeel te behalen; het werd remise. Iosefina sloot haar debut in het Nederlands team af met een nederlaag tegen WIM Olga Gutmakher (2226). Gutmakher wist met een fraai offer de zwarte koningsstelling op te breken. Daarna was er geen redden meer aan.

Download PGN.

Na 2 overwinningen speelde Nederland vandaag gelijk tegen Servië. Aan bord 1 wist Peng wel een klein voordeeltje te pakken tegen WIM Jovana Eric (2257), maar dat was onvoldoende voor de winst. Anne zorgde voor de enige Nederlandse overwinning vandaag; ze versloeg WIM Milla Zarkovic (2241). Iosefina speelde een redelijk lange partij tegen WFM Teodora Injac (2244) zonder dat een van beide enig noemenswaardig voordeel wist te halen. Aan bord 4 ging het mis voor Anna-Maja. WFM Marina Gajcin (2135) kreeg een licht voordeeltje en bouwde dat gestaag uit tot het volle punt binnen was.

De rustdag heeft de Nederlandse dames en heren goed gedaan; beide teams behaalden de tweede opeenvolgende zege. Peng kwam al vroeg in de partij beter te staan tegen GM Thanh Trang Hoang (2438) en wist dat vakkundig te benutten. De tegenstandster van Anne, IM Vajda Szidonia Lazarne (2364), plaatste een foutief stukoffer. Daarna was er geen houden meer aan, Anne walste over haar heen. Ook Tea kwam al snel beter te staan tegen WGM Petra Papp (2326). Dat wist ze vast te houden en in het eindspel liet ze haar ware klasse zien: 3-0. Het wordt eentonig, maar ook Iosefina kwam al snel iets beter te staan. Haar tegenstandster, WGM Ticia Gara (2317), wist in het eindspel nog remise te maken. Ondanks dat de Nederlandse dames aan alle borden tegenstandsters met hogere ratings troffen werd het een afgetekende overwinning. Wellicht het beste resultaat tot nu toe.

In de eerste ronde na de rustdag hebben de Nederlandse dames gewonnen van Duitsland. Peng gaf een loper weg en verloor al vroeg van de sterke IM Elisabeth Paehtz (2453). Tea stond korte tijd iets minder tegen WGM Marta Michna (2376), maar wist dat weer recht te zetten en remise te maken. Iosefina speelde wederom een mooie partij. Ze kwam iets beter te staan toen haar tegenstandster, WGM Elena Levushkina (2309), een blunder maakte. Een verpletterende koningsaanval maakte korte metten met haar Levushkina. Daarmee trok Iosefine de stand weer gelijk en was het aan Anne en WIM Josefine Heinemann (2269) om de strijd om de matchpunten te beslechten. In het middenspel wist Anne een voordeeltje te halen, wist dat niet vast te houden. Heinemann speelde echter het eindspel niet goed, waarna Anne vakkundig het punt binnenhaalde.

In de 5e ronde verloor Nederland van Wit-Rusland. Tea en Anne verloren kort na elkaar van resp. WIM Olga Badelka (2353) en IM Nastassia Ziaziulkina (2369). Anna-Maja hield langer stand, maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen voor Yana Ilyuchyk (1992). Iosefina redde de eer met een fraaie overwinning op FM Lanita Stetsko (2254).


De Italiaanse dames bleken te sterk voor Nederland. Tea kwam werd al vrij vroeg in het defensief gedrongen door FM Marina Brunello (2353) en kon de partij niet meer redden. Iozefina kon de stelling in balans houden, maar op de 34e zet ging het ineens goed mis. Ze verloor van IM Elena Sedina (2288). Aan bord 1 hield Peng de sterke IM Olga Zimina (2394) op remise. Ook Anna-Maja maakte remise, tegen WFM Tea Gueci (2161).

Het Nederlands damesteam wist in ronde 3 Slowakije te verslaan met 3-1. Tea kon al vroeg in de partij een vernietigende aanval opzetten en veegde haar tegenstandster WFM Nicky Vrbova (2188) van het bord. Niet lang daarna won ook Peng. Ze had al snel een betere stelling toen haar tegenstandster, IM Eva Repkova (2323), mat in 2 toeliet. Daarmee was een remise genoeg om de matchpunten binnen te halen. Anna-Maja had een klein voordeel tegen WFM Monika Motycakova (2143), maar wist dat niet te benutten. Het werd remise en de matchpunten waren binnen. Voor Anne werd het wederom een marathonpartij. Ze stond lange tijd iets minder, maar haar tegenstandster WGM Zuzana Cibickova (2290) kon het eindspel van toren en loper tegen toren niet in winst omzetten. In 2 dagen tijd heeft Anne 217 zetten gespeeld!


In de tweede ronde heeft Nederland verloren van Turkije met 2½ - 1½. Iosefina Paulet verloor aan bord 3 van WGM Kubra Ozturk (2364). Anna-Maja Kazarian wist aan bord 4 de stand nog gelijk te trekken door te winnen van Cagil Irmak Arda (2040). Zhaoqin Peng moest het aan bord 1 opnemen tegen de sterke IM Ekatarina Atalik (2468). Peng wist de stelling lange tijd in evenwicht te houden, maar op zet 51 ging het ineens fout. De partij was daarna niet meer te redden. Het was toen aan Anne Haast om de stand gelijk te trekken. Ze stond ook gewonnen tegen Betul Cemre Yildiz (2350) met een kwaliteit voor. Anne zag zich genoodzaakt de kwaliteit terug te geven om promotie van een vijandelijke pion te voorkomen. Dat offer was waarschijnlijk niet nodig geweest. Hoe het ook zij, er ontstond een toreneindspel met 2 pionnen voor Anne en 1 voor haar tegenstanders. Een eindspel dat niet meer te winnen bleek. 2½ - 1½ voor Turkije.


In de eerste ronde van het NK heeft het Nederlands damesteam gewonnen van Macedonië met 2½-1½. Anne won aan bord 2 van Dragana Nikolovska (1854). Tea stond al snel minder en verloor uiteindelijk van Bojana Bejatovic (2035). Iosefina Paulet debuteert in het Nederlands team. In haar eerste partij in het Nederlands team won ze van WIM Gabriela Koskoska (2018). Aan bord 1 wist Peng niet te winnen van WFM Monica Stojkovska (2088). De mannen wonnen met 1-3 van Montenegro.

Foto: Niki Riga