CHESS  QUEENS

 

Sterk spel Rosa in Hilversum

vrijdag 7 juli 2017
Het weekendtoernooi in Hilversum is normaal gesproken vaste prik op de agenda van een aantal Chess Queens, maar viel dit jaar helaas samen met de opening van het NK Vrouwen. Enkel Rosa, die (nog) niet voldoende rating had om aan het sterke NK van dit jaar te mogen deelnemen, was daarom van de partij.

Het toernooi kende een redelijke bezetting. Apeldoornse Grootmeester Roeland Pruijssers voerde de lijst aan, gevolgd door de nodige (jeugdige) meesters. In de derde ronde mocht Rosa het opnemen tegen Roeland, die haar langzaam maar deskundig van het bord wist te vegen. Tijdens het afmaken van het bereikte gewonnen eindspel sloeg de stress bij Roeland echter toe en tot grote verbazing van beiden, viel in een ogenblik van onoplettendheid zijn vlag. Dit cadeautje werd door Rosa goed benut, door in de volgende rondes in spannende partijen met beslissende tijdnoodfases Ruud van Meegen en Barry Brink te verslaan.  Hiermee stond ze voor de laatste ronde met 4,5/5 verrassend genoeg ongedeeld aan kop. De laatste ronde wist Quinten Ducarmon haar weer met beide benen op de grond te zetten door in 25 zetten korte metten te maken met haar Siciliaan. Hiermee wist Quinten zich tot de gedeelde winnaars van het toernooi op te werken, evenals Hugo ten Hertog en Thomas Beerdsen.

Dank aan de organisatie, die zich ondanks dat het plafond het halverwege het toernooi begaf, geweldig staande heeft gehouden.