CHESS  QUEENS

 

ChessQueens in de Europacup

zondag 18 oktober 2015
Anne Haast, Bianca de Jong-Muhren en Tea Lanchava vormen samen met Linda Jap Tjoen San het damesteam van De Stukkenjagers in de European Chess Club Cup Women. Zhaoqin Peng speelt in het open kampioenschap mee voor En Passant. De Europacup voor clubteams wordt van 17 t/m 25 oktober gehouden in Skjopje (Macedonie).

De balans

De Stukkenjaagsters doen wat je zou verwachten. Ze verslaan de veel zwakkere tegenstanders en verliezen van de veel sterke teams. Alleen de 2-2 van de laatste ronde is tegen de verwachting in. Tea is topscoorder met 3½ uit 7. Bianca komt tot 3 punten. Anne scoort 2½ punten en Linda 2.
Het meest succesvol van de Nederlandse dames is toch wel Peng. Ze haalt 3½ punt, allemaal behaald tegen spelers met een rating boven de 2450.
Opvallend aan het toernooi is dat in alle wedstrijden van De Stukkenjaagsters de ratingverschillen behoorlijk waren; in 3 wedstrijden waren De Stukkenjaagsters op papier duidelijk sterker, in de andere 4 wedstrijden waren juist de tegenstandsters theoretisch veel sterker. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door het geringe aantal teams in het vrouwentoernooi (12).

Eenmaal thuis zullen de dames zelf een uitgebreider verslag publiceren. Tijdens het toernooi ging de prioriteit uiteraard naar de partijen.

Ronde 7

In de laatste ronde treffen De Stukkenjaagsters een minder sterk team, Oslo Schakselskap. Tegen de verwachting in wordt het slechts 2-2. Tea trekt al vroeg de winst naar zich toe. Ze verslaat de Nederlandse Yonne Tangelder (1904). Yonne komt van oorsprong uit Hoensbroek (Limburg), maar woont al jaren in Noorwegen. Ook Anne wint haar partij, tegen de enige titelhoudster in het Noorse team, WGM Olga Dolzhikova (2143). Linda verliest echter, van Anastasia Edakina (1736). Ook bij Bianca gaat het mis, ze verliest van Ellisiv Reppen (2050).
En Passant speelt in de laatste ronde tegen Bronshoj Skakforening uit Denemarken. Peng sluit een voor haar geslaagd toernooi af met een nederlaag, tegen IM Kim Pilgaard (2373). Het team verliest ook, 2½-3½.

Ronde 6

In de 6e ronde treffen De Stukkenjaagsters wederom een hele sterke tegenstander, SHSM Legacy Square uit Rusland. Aan bord 1 treft Anne GM Valentina Gunina (2529). In januari wist Anne van Gunina te winnen bij Tata Steel Chess, uitgerekend op ChessQueens-dag. In Skopje lukt het Anne niet die stunt te herhalen, ze verliest. Aan bord 2 haalt Bianca wederom remise tegen een sterke tegenstandster, WGM Olga Giriya (2464). Daar blijft het echter bij. Tea verliest aan bord 3 van IM Ekatarina Kovalevskaya (2462). Aan bord 4 verliest Linda van IM Alina Kashlinskaya (2448). De beroemdste speelster van SHSM is niet opgesteld: GM Alexandra Kosteniuk.
Peng laat weer zien goed in vorm te zijn. Ze houdt GM Lelys Stanley Martinez Duany (2470) op remise. En Passant verliest echter de match met 4½-1½

Ronde 5

De wedstrijd tegen Nona uit Georgië is inderdaad zwaar gebleken voor De Stukkenjaagsters. Tea sleepte een remise uit het vuur tegen IM Lela Javakhishvili (2463). Dat was enige succesje in de match. Bianca kwam al vroeg in de partij tegen GM Bela Khotanashvili (2502) op achterstand en verloor ook. Linda kon de partij nog een hele tijd in evenwicht houden, maar moest uiteindelijk toch haar meerdere erkennen in IM Nino Batsiashvili (2500). Vooral Anne wist het haar tegenstandster, GM Nana Dzagnidze (2573), lang moeilijk te maken. Pas op de 62e zet kwam Dzagnidze duidelijk op voordeel. Ze uiteindelijk 82 zetten nodig om Anne op de knieën te krijgen. 3½-½
Voor Peng was er weer een uitstekend resultaat. Ze won van GM G. Petar Arnaudov (2480) uit Bulgarije. Ze was de enige van En Passant die won. En Passant verloor met 4-2 van Gambit Asseco See.

Ronde 4

Zoals verwacht hebben De Stukkenjaagsters het moeilijk tegen het sterke Gambit Asseko See, dat een thuiswedstrijd speelt. Bianca scoort nog een knappe remise tegen WGM Aleksandra Goryachkina (2480). De andere drie partijen gaan echter verloren, 3½-½. Toch is het niet bij voorbaat een uitgemaakte zaak geweest. Linda stond weliswaar al vroeg in de partij minder tegen WGM Dinara Suduakassova (2402) en verloor ook, maar Anne en Tea weten geruime tijd de partijen in evenwicht te houden. In het eindspel wetende Macedonische dames toch te winnen. Anne verliest van GM Antoeanetta Stefanova (2500), Tea van IM Yang Shen (2460). Een forse nederlaag, maar de eindstand is toch wat geflateerd.
Peng zet een geweldige prestatie neer. Ze klopt de Duitse grootmeester Gennadi Ginsburg (2511). Haar team, En Passant, wint ook de match (tegen De Sprenger Echternach uit Luxemburg).

Ronde 3

De Stukkenjaagsters spelen in ronde 3 tegen Bossa Nova uit Wit-Rusland. Deze partijen waren helaas niet live. Anne wint van FM Lanita Stetsko (2278), met een mooie combinatie (zie hieronder). Bianca maakt remise tegen WIM Natalija Popova (2257). Tea wint van Ekatarina Bogdan (2064) en Linda van Maryia Kaliadzich (2096). 3½-½.
En Passant verliest van Werder Bremen met 2½-3½. Peng houdt GM Gennadij Fish (2460) op remise.

Fragment uit de partij van Anne in ronde 3.

8
7
6
5
4
3
2
1
A B C D E F G H
WGM Anne Haast - FM Lanita Stetsko

Hoe wint wit geforceerd?

1.Pxf6+, Lxf6 2.Txe8+, Dxe8 3. Df3 (dubbele aanval loper en toren), Lf5 4.g4, De4 5.Ld5!!, Dxf3 6.Lxf3 en nu gaat de toren op A8 of de loper op f5 verloren. Zwart speelde nog door maar verloor uiteindelijk.
Na 1..., Dxf6 wint 2.f4 wegens de matdreiging Txe8#

Ronde 2

Helaas hebben De Stukkenjaagsters in ronde 2 verloren met 3-1 van het sterke UGRA uit Rusland. Anne kwam aan bord 1 verloren te staan, maar wist in de tijdnoodfase de kansen te keren en een remise uit het vuur te slepen tegen GM Anna Ushenina (2426). Bianca maakte ook remise, tegen IM Lilit Mkrtchian (2445). De laatste twee borden gingen verloren, Tea verloor van IM Marina Guseva (2411) en Linda van WGM Baira Kovanova.

Ook Peng wist niet te winnen, ze verloor van FM Jari Javenpaa. Haar team, En Passant, won wel.

Ronde 1

In de eerste ronde winnen De Stukkenjaagsters met 3-1 van Hezliya Chess Club uit Israel. Anne verliest aan bord 1 van de sterkste Isrealische, WFM Irina Len (2127). Bianca wint aan bord 2 van Tatiana Yokovleva (1966). Tea wint van Avital Haitovich en Linda wint van Marina Lian (1858).

Zhaoqin Peng zet in de wedstrijd tussen En Passant en Wolrldtradinglab Club 64 uit Modena een prachtig resultaat neer, remise tegen GM Sabino Brunello (2553).


René Coenjaerts,
Webmaster www.chessqueens.nl