CHESS  QUEENS

 

Titelverdedigers aan kop op speeldag 2

woensdag 26 mei 2021

SchaaKKasteeL & ChessQueens online jeugd Grand Prix

Vorige week eindigde Chenwu met een prachtige score van 5,5 uit 6 bovenaan. Dat moet zijn bevallen; deze week herhaalde hij dat recept en heeft daarmee voorlopig de touwtjes in handen in de SchaaKKasteeL Grand Prix.

Zijn overwinning op Eli Alia in ronde vier mag er wezen.

Hoe maakte Chenwu het hier af?


1.Txd5! Het paard is een cruciale verdediger van de zwarte koning. Na bijvoorbeeld 1..Dxd5 volgt 2.Lf6#
Ondanks deze nederlaag deed Eli Alia het uitstekend en eindigde met 4 uit 6 als beste meisje.

De spektakelprijzen van deze week gaan naar Elza en Marnik.

Na een spannend eindspel is er een wedren tussen de pionnen begonnen en inmiddels staan beide pionnen op het punt te promoveren. Elza wist het hoofd bijzonder koel te houden. Hoe zou jij met Wit verder gaan?


In plaats van onmiddellijk te promoveren speelde Elza 59.Pc4+! met een handig schaakje, weet ze de zwarte pion nog net op tijd tegen te houden. Na 59..Kd5 en 60.Pd2 geloofde Liam het wel en was het punt voor Elza binnen.
Knap gespeeld!

Na de eerste wedstrijd te hebben gemist, leek Marnik er alles aan te doen deze speeldag de spektakelprijs binnen te slepen. Het ene na het andere spektakel kwam uit zijn vingers. We hebben twee hoogtepunten voor jullie geselecteerd.

Marnik heeft de koning van Dagmar het hele bord over gejaagd. Hoe maakte hij het hier met de zwarte stukken in drie zetten af?


20..Lg4+ 21.Ke7 (na 21.Kf7 volgt hetzelfde), Td7+ 22.Kf8 en 22..Lc5!#

Marnik heeft een mooie batterij klaarstaan tegenover de zwarte koning. Hoe helpt dit hem naar de overwinning?


23.Ph6+, Kh8 24.Dg8!! de dame wordt opgeofferd voor ′stikmat′. 24..Txg8 25.Pf7#

De tussenstand in deze Grand Prix is nu als volgt:


Corry Vreeken & ChessQueens online jeugd Grand Prix

Waar Nestor en David vorige week de koppositie deelden, kwam Wendy deze speeldag sterk terug met een prachtige score van 5,5 uit 6. In een wild duel in de derde ronde trok Nestor aan het kortste eind en werd uiteindelijk met 5 uit 6 tweede.

De zwarte koning staat verrassend veilig op f6 en het is de witte koning die meer te vrezen heeft. Nestor voelde goed aan dat het een moment was om te offeren, maar greep mis met 25..Pf3+. Na 26.gxf3! Txg3+ 27.fxg3 Dxf3 28.Df2 had Wendy alles onder controle en een extra stuk.

Kan je een verbetering vinden voor Zwart?


Zwart kan heel sterk 25..Txg3 26.fxg3, Pg4!! spelen. De dreiging is ..Dc5+ en na 27.hxg4, Dc5+ 28.Df2 wint Zwart met 28.Th1! de witte dame.
Iva en Mick verdienden deze ronde de spektakelprijs.

Het lijkt alsof Oscar al aan de winnende hand is, het paard van Iva staat aangevallen en als het weggaat valt f7. Iva toonde echter dat aanval de beste verdediging is en antwoordde met het zeer sterke 10..Pg4! Niet veel later waren de rollen helemaal omgedraaid en eindigde Iva de partij met een mooie mat achter de paaltjes.

Ook Mick liet zijn eigen aanvalskansen niet verstoren door dreigingen van de tegenstander.

Gilead dreigt Lxh6, maar Mick schat goed in dat zijn eigen aanvalskansen nog gevaarlijk zijn: 18..Ld3! de witte koning mag niet rokeren. Na 19.Lxh6 gaat Mick onverstoord door met 19..Pb4. 20.a3 voorkwam de dreiging niet en Mick bekroonde zijn aanval met Pc2#. Prachtig gespeeld!

De tussenstand in deze Grand Prix is nu als volgt:

Tot volgende week!