CHESS  QUEENS

 

Grand Prix is weer gestart!

donderdag 20 mei 2021
Op zondag 16 mei is een nieuwe Grand Prix gestart. Heb je per ongeluk de eerste ronde gemist? Geen probleem! Er worden in totaal zes ronden gespeeld en vijf daarvan tellen mee voor de eindstand. Daarnaast zijn er per speeldag ook prijzen te verdienen, namelijk een leuke cadeaubon die je bij De Beste Zet kunt gebruiken. Laten we eens kijken wat er in de eerste ronde allemaal is gebeurd.

SchaaKKasteeL & ChessQueens online jeugd Grand Prix
De kersverse kampioen van het NK D online, Chenwu, wist ook bij de eerste ronde van deze Grand Prix toe te slaan. Hij moest slechts een halfje afstaan en eindigde dus met een mooie score van 5,5 uit 6. Marnik en Luna zaten hem op de hielen met een score van 5 uit 6.

In de vierde ronde ontstond een spannende stelling tussen Akshaj en Chenwu. Hoe zou jij verder gaan met zwart?In de partij speelde Chenwu de sterke zet 34… De5! Met deze zet staat je dame mooi centraal en daarnaast dreig je de witte koning lastig te vallen. In de partij kwamen een hoop schaakjes, maar toen de zwarte koning eenmaal ontsnapt was, kwam de zet …f3+ en niet veel later stond wit mat.

Spektakelprijs In deze ronde gaat de spektakelprijs naar Eli Alia en Mees. Zij hebben allebei mooie tactiek toegepast die toevallig beide te maken hadden met een penning. Zie jij welke zet ze gespeeld hebben?


Eli Alia speelde hier 20. Le4! en zette daarmee nog meer druk op het paard van c6. Haar tegenstander probeerde het paard te redden met 20… Tc8, maar kwam alsnog in de problemen na 21. Dxe6+.


Mees speelde 15… Lh6! en wist daarmee de witte dame te veroveren. Het lijkt erop dat Mees dit plannetje al een zet eerder bedacht had, want toen speelde hij 14… h5.

De eindstand en partijen van de eerste speeldag zijn te vinden op chess.com.

Corry Vreeken & ChessQueens online jeugd Grand Prix
In deze groep werd de eerste plaats gedeeld door Nestor en David. Toevallig verloren ze beide in ronde 2, van de nummers 3 en 4 (Saad en Rolinde) en kwamen daardoor allebei op 5 uit 6 uit. In de top 5 werd niet aan remises gedaan en met 4 uit 6 kwamen Saad, Rolinde en Jule op de 3-5 plaats uit.

In ronde 4 speelde Nestor tegen Rolinde en leek Rolinde net een interessante variant in te zijn gegaan. Maar daar maakte Nestor verandering in met een sterke voortzetting. Zie jij welke?Nestor speelde 31… Tf7! en bracht daarmee een gemene tussenzet in de stelling. Als wit verder zou gaan met 32. Txg6 zou 32… Tf1+ 33. Dc1 Txc1+ 34. Kxc1 hxg6 volgen!

In ronde 4 had ook David een mooie zet in zijn partij tegen Saad. Zie jij wat je moet doen met zwart aan zet?


De zet 6… Lb4! is erg sterk. Wit verdedigde de loper met 7. Dd3, maar dat hielp niet na 7… Lxc3+ 8. Dxc3 Dc1#.

Spektakelprijs De spektakelprijs gaat naar Rolinde en Julian. Bij Rolinde voor de mooie manier waarop zij het eindspel van paard tegen loper won en bij Julian voor zijn mooie idee om de aanval voort te zetten. Zie jij hoe ze dat deden?


Na 58. Pf4 was de tegenstander van Rolinde in de problemen. Natuurlijk wil zwart alle pionnen blijven dekken, maar na 58… Kf7 kwam de witte koning binnen met 58. Kd6 en was er geen houden meer aan.


Julian ging verder met 17… Kg7 en wist zijn aanval daarna voort te zetten met Th8, h5 en h4. Erg mooi gevonden!

De eindstand en partijen van de eerste speeldag zijn te vinden op chess.com.