CHESS  QUEENS

 

Spektakel én optimisme in ronde zeven

dinsdag 20 april 2021
Afgelopen zondag werd er voor de zevende keer gestreden in de Grand Prix. Daarmee komt het einde van het toernooi in zicht. In dit verslag lees je hoe de speeldag verliep.

SchaaKKasteeL Grand Prix

Zoals je inmiddels van onze spelers gewend bent, was de strijd om de eerste plaats in deze groep weer buitengewoon spannend. Saaie remises kan je de jonge schakers niet op betrappen. Sterker nog, de drang om te winnen is zo groot, dat deze wel eens tot iets te optimistische taferelen leidt.

Zo zagen we dat in beslissende partijen het eindspel werd gewonnen door de partij met de minste pionnen. Dit eindspel:


werd gewonnen door Zwart. Terwijl in dit eindspel:

Wit er uiteindelijk met de overwinning vandoor ging. Kunnen we daaruit concluderen dat je maar beter met zo min mogelijk pionnen het eindspel in kan gaan? Nee! Maar wel dat de kansen van de tegenstander nooit onderschat mogen worden.

Uiteindelijk eindigden Akshaj, Chenwu en Luna met 5 punten samen bovenaan. Chenwu voert ook het totaalklassement aan, dat is gebaseerd op de beste zes speeldagen van een speler. Luna gaat aan kop bij de meisjes, op de voet gevolgd door Elia Alia en Chia-Yun. Laatstgenoemde wist in de laatste ronde spectaculair mat te zetten:


Hoe maakt Chia-Yun met de zwarte stukken het in één zet af?

1..Tb6!#

De volledige stand is nu als volgt:

Koningin van de speeldag
Anika is verkozen tot koningin t/m 12 jaar. Na een moeizame start wist zij in de laatste ronde vakkundig van de kwetsbare koning van haar tegenstander gebruik te maken

De koning staat niet erg veilig op f2, maar met alleen een dame kan Zwart daar weinig mee. Dus speelde Anika sterk 1..Ph6! Het paard wil naar g4 om vanaf daar de dame te helpen in de aanval. Na 2.Pg1, Dh4+ 3.Kf1, Pg4 begint de aanval erg gevaarlijk te worden en dreigt Anika mat op f2. 4.Pf3 voorkwam dat niet en Anika greep haar kans: 4..Df2#! Heel mooi gespeeld, Anika.

Corry Vreeken Online Jeugd Grand Prix

Bij de oudere jeugd stond Wendy zondag slechts een half puntje af en werd daarmee knap de ongedeelde winnaar. Dit had wel eens anders kunnen lopen, kijkende naar het spannende eindspel tussen Rolinde en Wendy in ronde 5.

Rolinde staat een pion voor in het eindspel. Wendy heeft zojuist 1...Td3 gespeeld. Is ze op pionnenjacht? Dat bleek niet het geval. Wat speelde Wendy na 2.c4?

2..Txh3#!
Ook Nestor bleef zondag ongeslagen en eindigde met twee halfjes op een nette tweede plek. De volledige stand is nu als volgt:

Koningin van de speeldag
De koningin t/m 18 jaar is bijzonder handig met paarden. We hebben het over Linda. In diverse partijen wist ze zondag de paardvork in te zetten om haar tegenstanders materiaal afhandig te maken. Het is dan ook geen verrassing dat in haar enige verliespartij, haar tegenstander al op zet 10 haar beide paarden had bemachtigd. Niet iedereen koos zo’n verstandig beleid en in de laatste ronde wist Linda zelfs met allebei haar paarden een vork uit te voeren. Kan jij dat net zo goed als Linda?Pe6! met een aanval op de dame en loper


Pf6!+ met een driedubbele aanval
Met de andere stukken weet Linda overigens ook wel raad. Met haar sterke spel staat ze op de tweede plaats in het totaalklassement. Ga zo door, Linda!

Volgende week is het tijd voor de ontknoping. We hopen jullie dan weer te zien!