CHESS  QUEENS

 

Grand Prix ronde 6

dinsdag 13 april 2021
Ronde 6 van de Grand Prix is al weer gespeeld. Wat is er allemaal gebeurd?

SchaaKKasteeL Grand Prix
Ook deze ronde wist iemand er met een 100% score vandoor te gaan en wederom was dat Chenwu! De tweede plaats werd deze keer gedeeld door Casper en Marnik, die allebei van Chenwu verloren hadden. In ronde 3 speelde Chenwu tegen Liam en ontstond onderstaande stelling.

Het ziet er goed uit voor zwart, maar hoe ga je het verder aanpakken?


Nou daar wist Chenwu wel raad mee, want hij speelde 30… b5 en na 31. a4 b4 32. Pe2 c4 33. c3 bxc3 34. bxc3 Tb8+ stond de witte koning op de tocht en ging wit even later mat.
De tussenstand is als volgt:

Koningin van de speeldag
Deze ronde is Niranjana gekozen tot koningin voor de speeldag voor haar partij tegen Roy. In die partij werd hard gestreden en lukte het Niranjana uiteindelijk om op zet 78 mat te geven. Daarvoor moest ze wel met haar koning van h8 helemaal naar a7 lopen. Het was een spannende partij en er zat nog een mooie truc in.

Wat zou jij hier doen met zwart aan zet?


Met 47… Dh6 komt er een mooie dubbele aanval op het bord! Er dreigt mat en de toren op c1 staat aangevallen.
Corry Vreeken online jeugd Grand Prix
Het is mooi om te zien dat we een aantal enthousiastelingen hebben die zowel in de ochtend als in de middag mee doen. Ga zo door! Een van die enthousiastelingen is Chenwu en ook in de middag wist hij hoog te eindigen. Deze keer deelde hij de eerste plek met Linda. Beiden haalden 5 uit 6 door twee keer remise te spelen en de rest te winnen.

Opvallend is wel dat Linda haar partijen vaak rustig opbouwt en veel in het eindspel terecht komt. Zo kwam ze in ronde twee in onderstaande stelling terecht:

Zie jij hoe ze hier sterk verder ging met zwart?


Na 48… Tc3+ is wit serieus in de problemen. Er volgde 49. Txc3 dxc3+ 50. Kc2 Txd1 51. Kxd1 b5. Daarmee kan de pion op c3 gedekt worden en kun je met de zwarte koning de witte pionnen op de koningsvleugel gaan lastig vallen.
De tussenstand is als volgt:

Koningin van de speeldag
De koningin van de speeldag is Nirupa. Zij is gekozen voor haar sterk gespeelde eindspel tegen Saad in ronde 1. Aan het begin van het eindspel hadden ze allebei een dame, toren en 5 pionnen. Nirupa wist heel handig steeds haar stelling wat te verbeteren en kwam zo in de diagramstelling terecht.

Hoe ging ze hier sterk verder met zwart?


Door 44… Db3 te spelen, lukt het haar om de pion verder naar de overkant te helpen.