CHESS  QUEENS

 

Een geslaagde Paas Grand Prix!

woensdag 7 april 2021
Op eerste Paasdag was alweer de vijfde ronde van de Grand Prix. Ondanks de feestdag was er een grote opkomst en werd er weer goed gevochten! In dit verslag lees je hoe dat verliep.

SchaaKKasteeL Grand Prix

Meer dan 35 deelnemers waren deze keer van de partij. Onder hen was er een duidelijke winnaar, die de volle 100% scoorde: Chenwu! Hiermee gaat hij ook in de totale stand aan de leiding.

In ronde 4 versloeg hij Daniel in een van de belangrijkste partijen van de ronde.


Hoe sloeg Chenwu hier toe?

25… Pe3!+ maakt gebruik van de penning van de f-pion. Na 26. Kf3 Txd2 won zwart materiaal en uiteindelijk ook de partij.

Ondanks deze nederlaag wist Daniel wel alle andere partijen te winnen, en hierdoor eindigde hij samen met Tommy op de 2e/3e plek deze speeldag. Het blijft Hiermee spannend in het klassement: Chenwu heeft 24.5 punten, gevolgd door 23.5 van Daniel en 22.0 van Marnik.

Op de vierde plek vinden we de beste dame: Solène! In de laatste ronde bleef ze scherp:

Zwart staat maar liefst 4 pionnnen voor, maar dat helpt hem niet: 31. Tg8 is en blijft mat.

De tussenstand in deze grand prix is als volgt:

Koningin van de speeldag

Onze koningin van deze week, Mischa, is een echte doorzetter: ze heeft al elke speeldag meegespeeld! In haar partij tegen Roy wist ze handig de dame in te sluiten:


Na 28. Th2 kan de dame ineens nergens heen! Niet veel later wist Mischa de partij dan ook te winnen. Ga zo door Mischa, en hopelijk zien we je de laatste 3 dagen ook weer!

Corry Vreeken Online Jeugd Grand Prix

In de middag was het bovenin nog spannender, maar uiteindelijk wist Linda de dag te winnen met 5 uit 6. Dit kwam mede door haar overwinning op naaste achtervolger Wendy, in ronde 3.


Wendy miste eerder in de partij een aantal goede winstkansen, en inmiddels is het tij gekeerd. Linda maakte het sterk af met 32… T8g3+ 33. Tf3 d4+ en wit verliest groot materiaal.

Wendy eindigde uiteindelijk op 4,5 punt, net als David, doordat ze in de laatste ronde remise tegen elkaar speelden. Eerder in het toernooi had David een erg bijzondere stelling op het bord:

Zo’n koning op e6 zie je niet vaak! David kwam hier met een mooie zet: 14. e4! maakt gebruik van de penning en opent lijnen naar de zwarte koning. De partij werd uiteindelijk pas in het verre eindspel gewonnen, waar David het nauwkeurig afmaakte.

Hierdoor ontstond de volgende tussenstand:

Koningin van de speeldag:

Deze keer willen we graag Javeria in het zonnetje zetten! Op speeldag 3 en 4 deed ze het al goed, en ook deze keer haalde ze een mooie score van 3 uit 6. In de vierde ronde zette ze een hele slimme truc op:


Zwart heeft net 23… Da5 gespeeld. Dit lijkt materiaal te winnen, en Tobias ging er gelijk op in en speelde 24. b4 met een dubbele aanval. Hier kwam echter Javeria’s idee naar voren: 24… Lxf2+! Wint de dame op f5! Goed gezien van Javeria en hiermee terecht de koningin van de dag!

Daarnaast werden zondag een aantal partijen van de Grand Prix ook weer geanalyseerd op het Twitch kanaal van Anna-Maja en werd er ook een masterclass gegeven door Peng! Aankomend weekend zal de Grand Prix ook daar besproken worden, dus neem vooral een kijkje!