CHESS  QUEENS

 

Tactisch plezier in ronde vier

dinsdag 30 maart 2021
Afgelopen zondag was de vierde speeldag en daarmee zit de eerste helft van de Grand Prix er alweer op. In dit verslag lees je hoe deze speeldag verliep. De dag ging gepaard met het nodige tactische spektakel, dus puzzel lekker met ons mee!

SchaaKKasteeL Grand Prix

De speeldag in de SchaaKKasteeL Grand Prix was niet besteed aan uitslapers. Doordat de klok ’s nachts een uur vooruit werd gezet, begon de eerste wedstrijd gevoelsmatig al om 9:00. Kuokuo leek daar echter helemaal geen last van te hebben en wist in de eerste partij al in 12 zetten zijn tegenstander′s koning mat te zetten.

Hoe maakte Kuokuo het hier af?

Dxf8#!
Ook Marnik en Chenwu bleken goed wakker en startten de dag met een indrukwekkende score van 4 uit 4. Dat beloofde een spannende strijd te worden in ronde 5. In de opening probeerde Marnik de koning van Chenwu het bord op te lokken door zijn paard en loper op te offeren voor een toren en f-pion.

Chenwu verdedigde zich sterk en kwam zonder kleerscheuren uit de aanval. Vervolgens wist hij een aantal pionnen en later een stuk buit te maken. Nadat deze voorsprong op zak was, maakte hij de partij af met een bijzonder mooie combinatie:


Met welke mooie matcombinatie haalde Chenwu de overwinning hier binnen?

1..Dxg2+!! 2.Txg2 Tf1#

Zo werkte Chenwu zich in stijl op naar de koppositie. In de laaste ronde kreeg hij het echter zwaar te verduren tegen Daniel - beter bekend als EloEater - die hem vakkundig wat elopunten af wist te snoepen.

Het lijkt alsof Chenwu met zijn laatste zet de dame van Daniel heeft ingesloten. Tijd om op te geven? Daar dacht Daniel anders over! Zie jij hoe Zwart kan ontsnappen?


Met ..dxe4! viel Daniel de witte dame aan en opende de 5e rij voor de eigen dame

Met deze overwinning bracht Daniel zichzelf, samen met Chenwu, op de eerste plek. Ook op andere borden kon nu nog worden gestreden om de gedeelde eerste plek.

Een van deze kanshebbers was Marnik. Hij mocht het opnemen tegen Chia-Yun, die een zeer sterk toernooi speelde. Toen Chia-Yun per ongeluk zich misklikte tijdens de partij, was Marnik in deze cruciale ronde zo sportief zijn tegenstandster een zet terug te laten nemen. Vervolgens wist hij op schaakkracht het punt binnen te halen en voegde zich daarmee bij de winnaars. Een zeer sportieve kampioen!

De laatste strijd voor de eerste plek werd gevoerd tussen David M en Rayan. Rayan had zijn tegenstander de hele partij onder druk, maar liep in het verre eindspel pardoes in een matnet. Daarmee wist David zich bij de koplopers te voegen en eindige ook deze ronde met vier gedeelde winnaars. Met een nette 6e plek eindigde Chia-Yun als beste meisje.

De tussenstand in deze groep wordt daarmee als volgt:


Corry Vreeken online jeugd Grand Prix

′s Middags ging het toernooi t/m 18 van start. Een paar enthousiaste spelers uit de ochtendgroep waren ook hier weer van de partij. Leuk om te zien!

Net als in de ochtend, waren er twee spelers die als speren uit de startblokken kwamen. Zowel Tobias als Rolinde begonnen het toernooi met 4/4. Tijd voor een onderling duel! Na een lange strijd eindigde deze partij uiteindelijk in remise. Het was Tobias gelukt een voordeel op te bouwen, maar Rolinde verdedigde zich bijzonder taai. Net voor het einde kreeg Tobias nog één kans op winnend voordeel.


Rolinde heeft zojuist de e-pion opgespeeld. Daarmee geeft ze Tobias een laatste kans. Hoe had hij hier het sterkste verder kunnen gaan?

1.fxe5! met het idee om een geïsoleerde e-pion voor zwart te creëren. Na 1..fxe5 en 2.Tc3! kan Wit ruil van de torens afdwingen en zo in een gewonnen pionneneindspel terecht komen. In de partij werd onmiddellijk 1.Tc3 gespeeld, maar na 1..Txc3 2.Kxc3, e4! wist Rolinde het eindspel te keepen.

Dat werd een spannende laatste ronde, want Wendy had inmiddels ook 4 punten bij elkaar gesprokkeld en zat hen op de hielen. Zij mocht het opnemen tegen Rolinde. De partij gingen lange tijd gelijk op, totdat de koning van Rolinde wel erg op de tocht kwam te staan. Wendy wist daar mooi gebruik van te maken.

Hoe maakte Wendy de partij hier af?

1.Le5+! Wendy maakt handig gebruik van de penning over de d-lijn. Na 1..Kh6 volgde 2.Dd2+ Kh5 en 3.Dg5#

Doordat Tobias deze ronde op remise werd gehouden door Chenwu, werden Wendy en Tobias zo de gedeelde winnaars van deze speeldag. Daarmee wordt de tussenstand in deze groep als volgt:


Koninginnen van de speeldag

De koninginnen van de vierdag speeldag zijn echte strijdsters. Dames die het helemaal niet makkelijk hebben in de Grand Prix, maar de moed niet opgeven. We hebben het over de 9-jarige Quirine en de 14-jarige Thera. Zo′n sterke houding belooft veel voor de toekomst. Wij geloven in jullie, meiden!