CHESS  QUEENS

 

Tweede Speeldag Grand Prix

dinsdag 16 maart 2021
Na een succesvolle eerste dag werd op 14 maart de tweede ronde van de Grand Prixs gehouden. Zoals aangegeven in het vorige verslag is besloten om de toernooien iets korter te laten duren, en werden er ditmaal 6 partijen gespeeld. Hier lees je hoe dat verliep!

SchaaKKasteeL Grand Prix

In ronde een waren er iets meer dan 40 deelnemers, maar dit waren er nu zelfs 46! We vinden het erg leuk om te zien hoe meer en meer jeugdige schakers de Grand Prix weten te vinden. Ook als je de eerste twee keer gemist hebt, kun je nog steeds meedoen en zelfs voor de prijzen meespelen, want de beste 6 (van de maximaal 8) resultaten tellen uiteindelijk!

Na een sterke prestatie in ronde 1 wist Akshaj wederom indruk te maken en met 5,5 uit 6 won hij deze ronde! Alleen Thomas wist hem in de vierde partij op remise te houden, en hij werd daarmee uiteindelijk vijfde.

Op de tweede tot vierde plek is een drietal met 5 uit 6, waaronder twee deelnemers die vorige ronde er nog niet bij waren: Parsa en Achyuth! Zij doen hierdoor volop mee voor de prijzen.

Onderstaand fragment is uit de derde partij, waarin Akshaj net iets alerter was dan Roy, die het met 4 punten ook goed deed.

Na een series van slagzetten waarin de evaluatie op en neer ging, sloeg Roy met zijn paard een stuk terug op f4. Wat had Akshaj als antwoord klaar liggen?

Ineens is er mat achter de paaltjes! Akshaj speelde 21… Dxd2 22. Txd2 en ook al heeft wit een pion meer, 22… Te1 is mat achter de paaltjes.
Vlak daaronder wisten Luna en nieuwkomer Solène eveneens een mooie score van 4 uit 6 te halen, en samen met Emma en Frederieke strijden zij om de damesprijzen, met Dagmar en Eli Alia vlak achter zich.

Koningin van de speeldag:
Dit keer is Luna onze koningin t/m 12 jaar! In de laatste partij van de ochtend was zij nog volop energie, en speelde ze een mooie positionele partij tegen Bozorgmehr. Hiermee wist ze een pion te winnen en speelde ze het eindspel, ondanks de weinige tijd, knap uit door op het eind een dame te halen.

Zulke techniek belooft veel voor de toekomst! Gefeliciteerd, Luna!


De pionnen lijken voor nu afgestopt. Hoe wist Luna toch vooruitgang te boeken?

58. g5! De pion kan niet geslagen worden, omdat dan de h-pion promoveert. Na 58… Kd6 59. g6 Ph8 60. g7 Pf7 en 61. g8=D gaf zwart op.

De tussenstand na twee rondes is nu als volgt:


Let op: Van de scores van R1 is een halve punt afgetrokken, vanwege de verlaging van het aantal rondes vanaf R2.

Corry Vreeken Online Jeugd Grand Prix:
Ook het aantal deelnemers bij de Grand Prix t/m 18 jaar was gestegen ten opzichte van de week ervoor, en was zelfs bijna verdubbeld! Net als vorige week wist er wederom een dame te winnen in deze categorie, en die eer was aan Rolinde die het bij vorige Grand Prixs ook goed deed.

Ook zij hoefde slechts een halfje af te staan, tegen David die deze ronde voor het eerste mee deed. In ronde 3 had Rens eerst de overhand, maar wist Rolinde handig toe te slaan toen een kans zich voordeed.


Rens heeft net Tdg1 gespeeld, en betrekt hierbij een extra stuk in de aanval. Hoe wist Rolinde hier het tij te keren?


Na 27… Lf5 staat de dame gepend! Wit heeft nog 28. Pe4, maar ook hier had Rolinde een antwoord klaar liggen: 28… Dc6! Viel het paard nogmaals aan, en na 29. f3 d5 was het stuk niet meer te redden waarna de partij snel verloren was. Goed gezien van Rolinde!
Haar eindspeloverwinning in ronde 4, samen met een aantal andere partijen, werden tevens becommentarieerd door Anna-Maja op haar Twitch kanaal!

Op de tweede plaats met 4,5 punten eindigde Tobias, die hierdoor Chenwu (met 4 punten) bijhaalt en samen de leiding heeft bij het algemene klassement. Echter wisten Wendy, Linda en de koningin van vorige week, Jule, ook 4 punten te halen en zijn het hier de dames die aan de leiding gaan.

Meerdere koninginnen voor de koning van de speeldag
Ook onder 18 was ons oog gevallen op iemand die graag koninginnen haalt! In ronde 5 haalde Nander er zelfs twee, en in ronde 6 nog een! Maar bovenal bewonderen wij de vechtlust van Nander, die ondanks drie nederlagen in de eerste paar partijen, het niet opgaf en daarna de overige drie overtuigend wist te winnen! Zo zien we het graag!

Door een miscommunicatie werd deze jongeman eerder uitgeroepen tot ‘koningin van de speeldag’. Dit was niet de bedoeling, maar doet natuurlijk niet af aan Nander zijn mooie prestatie van zondag. Daarom hebben we dit keer voor de verandering een koning t/m 18 jaar. Ga zo door, Nander!

De mooie eindstelling van Nander tegen Laura in ronde 5.

De stand in deze Grand Prix is als volgt:


Let op: Van de scores van R1 is een halve punt afgetrokken, vanwege de verlaging van het aantal rondes vanaf R2.

Hopelijk zien we jullie allemaal aankomende zondag weer, wanneer ronde 3 op het programma staat!