CHESS  QUEENS

 

Grand Prix Speeldag 1

maandag 8 maart 2021
De Grand Prix toernooien zijn van start! In dit verslag lees je over hoe de eerste speeldag in beide groepen is verlopen.

SchaaKKasteeL & ChessQueens Grand Prix

Ruim veertig jeugdige schakers wisten zondagochtend de weg te vinden naar de eerste speeldag van de online SchaaKKasteeL & ChessQueens Grand Prix. Een prachtige opkomst!

Sommige spelers hadden hun ambitie al duidelijk gemaakt via hun gebruikersnaam. Zo moest je oppassen niet al je elo te verliezen aan EloKiller007 of EloEater2. Degenedieverliest klonk daarentegen als een minder bedreigende tegenstander, maar het tegendeel bleek waar toen hij in de eerste ronde genadeloos zijn tegenstanders’ koning over het bord heen joeg en vervolgens mat zette.

Ook bij andere spelers kon je maar beter niet teveel naar de gebruikersnaam kijken. Als je dacht even niet op te kunnen letten tegen GroenDraakje – iemand met zo’n lieve naam, zal toch geen stoute plannen hebben – zat je ook in de problemen, zoals te zien in het volgende fragment.4..Dh4! een lastig schaakje, want na 5.g3, zoals gespeeld in de partij, heeft Zwart de prettige keuze tussen 5..Dxe4 en 5..Lxg3.
De strijd om de eerste plek van de dag was hevig. Tommy en Akshaj namen al snel de leiding en mochten het met 4/4 tegen elkaar opnemen in de ronde vijf. Dit was zo′n razend interessante partij dat deze diezelfde avond uitgebreid in de ChessQueens show is behandeld in de vorm van een quiz. De quiz is hier terug te kijken.

Tommy rolde uiteindelijk als winnaar uit deze strijd en gaf vervolgens zijn koppositie niet meer weg. Door enkel een half puntje af te staan in de laatste ronde werd hij de welverdiende winnaar van de eerste speeldag! Eli Alia en Elise speelden allebei een sterk toernooi en zijn met 4.5 punt koplopers bij de meiden. Alle partijen en uitslagen zijn hier terug te vinden. Deze stand vormt momenteel ook de tussenstand in de Grand Prix, welke wordt bepaald op basis van de totaalscore uit de (maximaal) zes beste speeldagen van een speler. Vanaf volgende week zal de tussenstand op onze eigen website worden gepubliceerd.

Koningin van de speeldag
Met stichting ChessQueens zullen wij wekelijks een koningin van de speeldag in het zonnetje zetten, vanwege een bijzondere prestatie op of rond het schaakbord. De koningin van de eerste speeldag t/m 12 jaar is de 11-jarige Chia-Yun geworden, die op wel heel mooie wijze haar partij in de eerste ronde wist af te maken.Met 23..Te2! De loper wordt opgeofferd, om goede redenen: 24.Dxf1 Dxh2#.
Dat is nog niet alles! Deze schaakkoningin was na het ochtendtoernooi nog niet uitgespeeld en speelde ′s middags ook nog alle zeven rondes mee in de groep t/m 18 jaar. Met zoveel enthousiasme weten wij zeker dat we in de toekomst nog veel mooie koningsaanvallen van Chia-Yun mogen bewonderen! Heel veel succes verder!

Corry Vreeken & ChessQueens Online Jeugd Grand Prix

Voor de 13+-ers, uitslapers en/of échte enthousiastelingen (zoals Chia-Yun) ging in de middag de Corry Vreeken & ChessQueens Grand Prix van start. Linda kwam met 3/3 als een speer uit de startblokken en kreeg ook in de vierde ronde tegen Wendy de touwtjes in handen.

Linda′s stukken staan zeer actief en dreigen binnenkort toe te slaan met ..Pxc1 of ..Td4. Wendy heeft ondertussen haar hoop gezet op een aantal venijnige penningen. Een voorbereidende zet, zoals ..Tbd8, was nodig voor Zwart voordat op de aanval kon worden overgegaan. Waarom is ..Td4 - helaas voor Linda - te vroeg?

Dxd4! Gebruikmakende van de penning op de c-lijn.
Scherp gezien van Wendy! Linda gaf de moed echter niet op en wist al haar partijen verder te winnen. Wendy moest nog een remise afstaan en dat bracht de dames op een welverdiende gedeelde eerste plaats. Met een mooie score van 5 uit 7 gaat Chenwu bij de jongens aan de leiding. Alle partijen en uitslagen zijn hier terug te vinden.

Vanaf de vierde ronde werd het toernooi live van commentaar verzien door Peng en Anna-Maja. Hun enthousiaste commentaar is hier terug te kijken.


Koningin van de speeldag
De koningin van de eerste speeldag in de groep t/m 18 jaar is een dame met strijdlust: Jule! Tijdens het live commentaar ontging dat Peng niet en werd Jule uitgebreid geprezen om haar dappere houding in een partij tegen koploper Wendy. Wendy was niet zo tevreden met haar stelling en bood meerdere keren remise aan, maar deze werden één voor één door Jule afgeslagen. Deze sterke houding verdient een groot compliment. Ga zo door, Jule!

Wijziging aantal rondes
Door de mooie opkomst konden in beide groepen alle 7 rondes worden gespeeld. We ontvingen van meerdere kanten de feedback dat dit net te lang was (ruim twee uur spelen). We zullen daarom vanaf de tweede speeldag het aantal rondes verminderen naar 6. Om de toekomstige scores eerlijk met de score van de eerste speeldag te kunnen vergelijken, trekken we van alle scores van de eerste speeldag een half punt af in het totaalklassement. Bij vragen kun je contact opnemen met info@chessqueens.nl.

Bedankt voor jullie inzet, deelnemers. We kijken nu al uit naar de volgende speeldag, we hopen jullie ook! Ken je jeugdspelers die het leuk zouden vinden mee te doen? Nodig ze dan zeker uit, iedereen t/m 18 jaar is welkom! Ook strijden late deelnemers nog vollop mee voor de prijzen, want deze worden bepaald op basis van de beste (maximaal) zes deelnames.

Alle informatie over het aanmeldingsproces vind je hier. Tot zondag!