CHESS  QUEENS

 

Gezellig ChessQueens Nieuwjaarstoernooi

donderdag 7 januari 2021
Om het schaakjaar goed te beginnen, organiseerden de ChessQueens een Nieuwjaarstoernooi. Voor het toernooi werden alle deelneemsters gevraagd om samen een toost uit te brengen op het nieuwe jaar. Hier werd enthousiast op gereageerd en veel van de deelneemsters zaten klaar om samen het glas te heffen!

Het toernooi werd na een spannende strijd gedeeld gewonnen door Wendy Huang en Rolinde den Heijer. Zij wisten namelijk allebei een score van 5,5 uit 6 te behalen. Hieronder van beide dames een leuk fragment.

In ronde 2 wist Wendy op een handige manier de zwarte pionnenstructuur te verzwakken en een actief stuk uit te schakelen. Hoe kreeg zij dat voor elkaar?


Na de zet b6! heeft zwart geen goede optie meer om de loper van a7 actief te houden. Daarnaast komt er een dubbelpion op de b-lijn en die kan wit goed onder schot nemen.

Rolinde wist in deze stelling met zwart toe te slaan. Kun jij vinden hoe ze dat deed?


Met La2 zorgde Rolinde ervoor dat de verdediger van b2 uitgeschakeld wordt en daarnaast is er een extra aanvaller op b2: de toren op b8.
Er waren ook prijzen te verdienen t/m 12 jaar en daar werd hard om gestreden. Wij willen stichting Het SchaaKKasteel bedanken voor het beschikbaar stellen van deze prijzen. Uiteindelijk zijn Solène Cortvrint, Elise Knobbe, Eli Alia Jorritsma en Fleur Westerhof samen gedeeld eerste geworden. Hieronder ook van hen een leuk fragment.

Hoe wist Solène in deze stelling een stuk te winnen?


Met Le2! wist ze op een handige manier een stuk te winnen. Een andere mogelijkheid om een stuk te winnen is Td3, want na Df5 Tg5 gaat het paard op h5 alsnog verloren.

Wit probeert al snel druk te zetten met het net gespeelde e5. Elise laat zich echter niets wijs maken en lost het met zwart op een handige manier op. Hoe deed ze dat?


Met Da5+! wist Elise de pion te winnen.

De witte stukken van Eli Alia staan mooi opgesteld voor een aanval op de zwarte koning. Wat is een goede manier om verder te gaan.


Eli Alia speelde de listige zet Ph5 om de verdediger op f6 uit te schakelen. Een andere mogelijkheid om van dit idee gebruik te maken, was met d5.

De zwarte koning staat nog gevaarlijk in het midden. Met welke zet wist Fleur veel dreigingen in de stelling te brengen?


Met Da6! wordt de toren op c8 aangevallen, het paard op a5 en de pion op c6 staat extra onder druk.

Wij willen alle dames bedanken voor het meespelen aan het ChessQueens Nieuwjaarstoernooi!