CHESS  QUEENS

 

Lauri wint overtuigend het meisjestoernooi t/m 12

donderdag 2 juli 2020
Dit jaar waren we voor het meisjestoernooi t/m 12 jaar te gast op ChessKid. Dit platform is speciaal ontwikkeld om kinderen in een veilige omgeving online te laten schaken. Als gevolg hiervan konden de meisjes geen chatberichten naar elkaar typen, maar elkaar wel groeten met vrolijke smileys – daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt.

Om stipt 10u begonnen de 27 deelneemsters met het toernooi. Cecilia, Luna en Lauri gingen als speren van start en wonnen hun eerste drie partijen. Nadat Cecilia en Luna in ronde vier tot een snelle remise besloten, pakte Lauri de koppositie met een mooie overwinning.

Vervolgens moest ook Cecilia eraan geloven in ronde vijf. In het verre eindspel bereikten de dames onderstaande stelling.

Lauri heeft weliswaar een pion meer, maar deze dubbelpion lijkt goed te worden geblokkeerd door de pion op g2. Remise? Daar dacht Lauri anders over: 52..f3! Zwart offert een pion om de blokkade van wit op te heffen. Vervolgens grijpt de zwarte koning na 53.gxf3, Kf4 de oppositie. Na 54. Kg2, Ke3, kan Cecilia niet langer haar pion op f3 blijven dekken. Niet lang daarna leverde deze extra pion Lauri de winst op. Knap gespeeld!

In de zesde ronde kreeg Luna de kans om het onze koploopster moeilijk te maken. In het late middenspel leek Luna wat druk te krijgen rond de witte koning.

Luna heeft zojuist op c3 geslagen. Wanneer wit terugslaat, 22.bxc3, krijgt zwart actief spel met 22..f5! In plaats daarvan kiest Lauri ervoor om met 22.b3! de zwarte pion op het bord te laten. Deze pion vormt zo een mooi schild dat de andere zwarte stukken tegen kan houden. Luna verdedigt haar pion op a5 met 22..Tc5, maar nu slaat Lauri direct toe met 23.b4! Deze pion mag niet worden geslagen, vanwege 23..axb4, Ta8+!. Luna speelde daardoor wijselijk haar toren terug naar c8, maar Lauri wist met de sterke vrijpion op de a-lijn de partij netjes af te maken.

Na deze mooie partij, was Lauri met zes uit zes al voor de laatste ronde kampioene. Bravo! Cecilia en Luna wonnen de laatste ronde en kwamen daarmee respectievelijk op 5.5 en 5 uit 7, genoeg voor een mooie tweede en derde plaats. Isafara wist de gloednieuwe kampioene in de laatste ronde vakkundig op gelijkspel te houden en werd daarmee vierde.

Daarmee kwam het toernooi alweer tot een einde. We hopen dat de deelneemsters een leuke ochtend hebben gehad! Helaas verloren een aantal meisjes voortijdig de verbinding met ChessKid waarna ze niet meer konden terugkeren in het toernooi. Dat is ontzettend jammer. Hopelijk zijn we volgend jaar niet langer afhankelijk van verbindingen en mogen we jullie fysiek verwelkomen op onze vierde editie!

Heb je juist wel de smaak te pakken gekregen van het online schaken? Speel dan mee in onze online Grand Prix, elke zondag om 10:00.