CHESS  QUEENS

 

Strijdlust in het meisjestoernooi t/m 18 jaar

zaterdag 20 juni 2020
Zondag 14 juni was het zover, het derde CQ’s meisjestoernooi. Dit keer niet op het mooie Kaageiland, maar op het wereldwijde web. Hoewel een online toernooi aantrekkelijk is in termen van reistijd, brengt het ook nieuwe uitdagingen: internet verbindingen, ‘mouseslips’ en: hoe zorgen we toch voor sfeer? De twintig deelneemster leken met die laatste uitdaging wel raad te weten en zorgde nog voor de start van het toernooi voor een gezellige chat.

Van deze gezellige mentaliteit zagen we tijdens de rondes weinig van terug. De scherpe Siciliaanse opening was duidelijk favoriet en pas in derde ronde viel de eerste remise, afgedwongen door eeuwig schaak. In diezelfde ronde troffen Wendy en Rolinde elkaar. De partij ging lange tijd gelijk op, totdat Wendy het evenwicht wist te verbreken met een dubbele aanval op twee pionnen. Ze bleek als geen ander de potentie van een extra pion te kennen, ruilde alle stukken af en promoveerde haar extra pion tot koningin.

Nadat Wendy zich ook in ronde vier succesvol meester maakte van een pion, een stuk en ten slotte het hele punt, bracht ze zich alleen aan kop. De weg naar de overwinning werd echter bruut verstoord in de vijfde ronde, door niemand minder dan coffee007.

Coffee007 heeft zojuist 27.Dd4 gespeeld. Hiermee gluurt de dame van achter de e5 pion naar de zwarte koning. Wendy, nog onbewust van de ernst van de situatie, speelt 27…Tdc8. Nu volgt 28.exd6+ met aanval op de twee belangrijkste stukken van zwart. 28..Df6 lijkt beide problemen op te lossen, maar wordt beantwoord met 29.Txe7! De koning moet de verdediging opgeven van de dame en Wendy geloofde het wel.

Ondertussen konden familieleden en andere fans van onze dames meeleven met het toernooi via het streaming platform Twitch. Daar werden de partijen onder leiding van Tea op de voet gevolgd en live geanalyseerd.

Na de spectaculaire overwinning van Coffee007, lag twee rondes voor het einde het speelveld weer open. Wendy en Rolinde wisten allebei de zesde ronde te winnen en lieten zo de andere twee koplopers achter zich. Ook de laatste ronde verliep voor de dames symmetrisch en eindigde voor beide in een gelijkspel. Dit vreedzame einde mogen we niet wijten aan een gebrek aan strijdlust, zoals de eindstelling van Rolinde kan bevestigen:

Wendy herhaalde daarmee haar score van vorig jaar en werd zo opnieuw, dit keer op onderling resultaat, kampioene. Gefeliciteerd! Nadat onze kampioene was geïnterviewd door Tea, kwam deze editie alweer tot een einde. Hartelijk bedankt aan alle deelneemsters. We hopen jullie volgend jaar weer fysiek te mogen verwelkomen op onze vierde editie. Heb je nu nog geen genoeg van online schaken? Speel dan mee in onze Grand Prix, elke zondag om 15:00.

Een verslag van het toernooi voor meisjes t/m 12 jaar volgt later.